FőoldalHírek ›Egyszerűbb szabályok a termelői borkimérésben

Egyszerűbb szabályok a termelői borkimérésben

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) támogatásával egy szakértői munkacsoport foglalkozik a bortermelők adminisztrációs terheinek felülvizsgálatával. A szakértők javaslatára módosultak a közvetlen értékesítést elősegítő termelői borkiméréssel kapcsolatos szabályok. A munkacsoport az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlészeti és borászati albizottságának kezdeményezésére jött létre.

A termelői borkimérés jelenleg kizárólag a gazdálkodó saját pincéjében lehetséges. Az intézkedéssel a gazdák árusítási feltételei javulnak, mert pincéjüktől távol, közvetlenül a fogyasztóknak is árulhatják boraikat. A termelői összefogást erősíti, hogy a több gazdálkodó által üzemeltetett boltban is lehetséges a borkimérés.

A törvénymódosítási javaslat társadalmi egyeztetésébe a VM bevonta a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét, a Vindependent - Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségét és a Pannon Bormíves Céh szakértőit is.

A tárca hangsúlyozza: elkötelezett a szőlő-bor ágazat adminisztrációs terheinek csökkentésében. Ezért folytatja a konzultációt a szakmai szervezetekkel, a társminisztériumokkal és az érintett hatóságokkal annak érdekében, hogy a hazai borásztársadalom minél egyszerűbben alkalmazhassa az európai uniós jogszabályokat.

Az adótörvényen belül a jövedéki adóról szóló törvény módosítása 2012. január 1-étől hatályos - emlékeztet a VM tájékoztatójában.

Kosár

A kosár jelenleg üres.

Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát? Regisztráció
Kérem adja meg az email címét!